Äpplen, äpplen och ännu mera äpplen

Det är ingen hejd på hur många äpplen vi har i haft hittills i år och fortfarande återstår mängder att skörda. Förutom paj och äppelkaka gör vi egen mos. För att få plats med alla äpplen fryser vi in dem i bitar och tar fram efter behov. En regnig dag som denna är perfekt för att koka äppelmos. Nedan är ett superenkelt recept som ger cirka en liter färdig mos. Det går fort att göra och smakar fantastiskt gott.

Det här behöver du

  • Cirka 2 kg mogna äpplen
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • Ev. 1,5 krm askorbinsyra

Så här gör du

  1. Skala och skär äpplena i bitar. Var noggrann med att få bort skadade partier.
  2. Lägg bitarna i en kastrull med vattnet och koka tills äpplena är mjuka, cirka 15 min.
  3. Mosa äpplena (vi använder en potatisstöt), rör sedan ner socker och koka upp igen.
  4. Blanda ev. i askorbinsyra med lite av moset och blanda sedan ner i resten.
  5. Häll upp moset i väl rengjorda och varma burkar. 
  6. Låt svalna och sätt på lock.

På mindre än en timme har du härligt färsk äppelmos. Går utmärkt att frysa in. 

Följ och gilla oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *